Korzyści ze stosowania ASTAKSANTYNY
Zdrowa skóra i wynikający z niej lepszy wygląd to tylko jedna z wielu korzyści, jakie zapewnia naturalna astaksantyna. Przeprowadzono badania naukowe w celu oceny efektów stosowania astaksantyny. Wyniki pokazują, że ten przeciwutleniacz ma znacznie szerszy wpływ na organizm ludzki, niż początkowo przypuszczano.
Badania wykazały, że astaksantyna ma pozytywny wpływ na zdrowie i wygląd skóry, wzrok i zdrowie oczu, wytrzymałość fizyczną i poprawę metabolizmu, zdrowie układu sercowo-naczyniowego, układ odpornościowy, zdrowie mózgu, zdrowie przewodu pokarmowego, poprawę pamięci i sprawności umysłowej, pomaga w leczeniu niepłodności męskiej i zatrzymuje rozwój komórek rakowych.
- chroni komórki przed stresem oksydacyjnym;
- opóźnia starzenie się skóry wywołane promieniowaniem UV - stymuluje produkcję kolagenu i chroni fibroblasty skóry poprawiając tym samym nawilżenie, elastyczność i mikroteksturę skóry, zmniejszając „kurze łapki”, utratę wilgoci, przebarwienia, ryzyko raka skóry;
- wspiera normalne funkcjonowanie układu nerwowego;
- chroniąc tkankę mózgową, poprawia funkcje mózgu i psychosomatyczne u seniorów, ogranicza zapominanie;
- w chorobie Alzheimera - obniża poziom beta-amyloidów we krwi, które blokują dopływ tlenu do tkanki mózgowej;
- promuje normalne funkcjonowanie psychiczne;
- wspiera normalne funkcjonowanie układu odpornościowego, także w trakcie i po intensywnej aktywności fizycznej;
- w przypadkach chorób przewlekłych, takich jak astma czy alergie, zmniejsza nadmierną aktywność układu odpornościowego;
- pomaga zapewnić normalną produkcję energii metabolicznej;
- utrzymuje zdrowie serca i zmniejsza ryzyko zawału serca, zapewniając prawidłowy metabolizm hemocysteiny;
- normalizuje poziom lipidów we krwi obniżając poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL oraz poprawiając poziom „dobrego” cholesterolu HDL, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się złogów w naczyniach krwionośnych;
- zmniejsza ryzyko zakrzepicy poprzez blokowanie produkcji enzymów destabilizujących złogi;
- poprawia wytrzymałość fizyczną poprzez stymulację wykorzystania tłuszczu jako źródła energii i zmniejszenie wydzielania kwasu mlekowego;
- zmniejsza ryzyko anemii poprzez stymulację normalnej produkcji czerwonych krwinek;
- zmniejsza wydzielanie inhibitorów zapalenia, w tym obniża poziom białka C-reaktywnego - ogólnoustrojowego markera zapalenia;
- poprawia widzenie, w tym nieleczoną krótkowzroczność i dalekowzroczność, zmniejsza objawy zmęczenia oczu, poprawia krążenie naczyń włosowatych;
- opóźnia wystąpienie najczęstszych chorób oczu - zaćmy, jaskry i zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem;
- łagodzi objawy zespołu widzenia komputerowego;
- dla diabetyków - obniża poziom glukozy we krwi, insulinooporność, ogólne stany zapalne organizmu i stres oksydacyjny, stymuluje zdolność trzustki do produkcji insuliny, zmniejsza ryzyko powikłań cukrzycowych, takich jak nefropatia, zaćma, retinopatia i rozwój chorób serca;
- spowalnia rozwój różnych typów guzów; zmniejsza gromadzenie się tłuszczu w wątrobie;
- stymuluje funkcjonowanie wewnętrznych układów antyoksydacyjnych u osób z nadwagą; chroni mitochondria poprzez opóźnianie utleniania kwasów tłuszczowych w mitochondriach;
- hamuje aktywację kaskady zapalnej, w której pośredniczy NF-kB, który jest głównym inhibitorem większości chorób zwyrodnieniowych;
- wspomaga funkcjonowanie układu antyoksydacyjnego organizmu (synergetyk) i chroni inne przeciwutleniacze przed zbyt szybkim rozpuszczaniem.