Jesteś tutaj: ASTAKSANTYNA Antyoksydanty

ANTYOKSYDANTY (przeciwutleniaczae)

Przeciwutleniacze to cząsteczki, które oddziałują z wolnymi rodnikami, aby je zabezpieczyć i zapobiec szkodom, które mogłyby spowodować. Bez przeciwdziałania przeciwutleniaczom z czasem uszkodzenie komórek wywołane przez wolne rodniki może stać się nieodwracalne. Oczywiście skuteczniej jest nie dopuścić do wyrządzenia tego uszkodzenia, ponieważ z czasem komórki zaczynają tracić zdolność do regeneracji - zgodnie z jedną z teorii starzenia.

Jednak badania wykazały, że powody, dla których warto uzupełniać dietę w przeciwutleniacze, wykraczają daleko poza opóźnianie procesu starzenia. Te same rzeczy, które przynoszą nam radość i szczęście - aktywność fizyczna, świeże powietrze, pozytywne myślenie i przeciwutleniacze - również poprawiają samopoczucie i żywotność naszych komórek. Przeciwutleniacze chronią nas przed chorobami serca, zapobiegając utlenianiu lipoprotein o niskiej gęstości, czyli złego cholesterolu. Utleniony cholesterol uszkadza tętnice. Setki badań powiązały stosowanie przeciwutleniaczy z opóźnieniem rozwoju raka (prostaty, jelita grubego, płuc) i innych chorób zwyrodnieniowych, w tym spowolnienia rozwoju choroby Alzheimera, ochrony przed zwyrodnieniem plamki żółtej (główna przyczyna ślepoty) i zaćmą.

Włoscy dietetycy potwierdzili już wcześniejsze podejrzenia - owoce i warzywa produkowane masowo zawierają znacznie mniej przeciwutleniaczy niż produkty ekologiczne. Po porównaniu szeregu ekologicznych owoców i warzyw, a także mleka i czerwonego wina, Włosi doszli do wniosku, że produkty ekologiczne mają znacznie wyższą wartość antyoksydacyjną (wartość ORAC2) niż produkty produkowane masowo. Ponadto poziom antyoksydantów wzrósł znacznie szybciej dla grupy stosującej produkty ekologiczne. Jest to kolejne potwierdzenie dużej współczesnej luki między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami, które są ich jedynym antidotum.

Trudno jest ograniczyć źródła wolnych rodników, ale ilość przeciwutleniaczy, które spożywamy, zależy wyłącznie od nas! Najważniejszymi spożywanymi codziennie przeciwutleniaczami są witaminy E i C oraz karotenoidy. Najsilniejszym znanym dotychczas przeciwutleniaczem jest astaksantyna, czyli karotenoid pozyskiwany z mikroalg. Istnieją inne lepiej znane, ale mniej skuteczne karotenoidy: beta-karoten (występujący w jasnopomarańczowej marchwi), likopen (znajdujący się w czerwonych pomidorach) i zeaksantyna (występująca w jasnożółtej kukurydzy).

Astaksantyna jest najsilniejszym reduktorem wolnych rodników ze wszystkich cząsteczek przeciwutleniaczy, jakie kiedykolwiek odkryto i zbadano; jest 65 razy silniejszy niż witamina C, 14 razy silniejszy niż witamina E, 54 razy silniejszy niż beta-karoten, 20-50 razy silniejszy niż syntetyczna astaksantyna3

2. Wartość ORAC - zdolność pochłaniania rodników tlenowych. Metoda pomiaru zawartości antyoksydantów w produktach spożywczych.

3. ZDOLNOŚCI WYCIĄGANIA RODNIKÓW BEZ TLENU WITAMIN C, E, B-KAROTENU, PIKNOGENOLU, EKSTRAKTU PROANTOOCYJANIDYNY Z PESTEK WINOGRON I ASTAKSANTYN IN VITRO. Dr Debasis Bagchi Pharmacy Sciences, Creighton University School of Health Sciences, czerwiec 2001